×
1Etimoloji
Kuru baklagil anlamına gelen ingilizcedeki "pulse" kelimesi latince "kalın yulaf lapası" anlamında puls kelimesinden türemiştir.






2Kuru Baklagiller - Baklagiller

Baklagiller

Meyvesi bir kabul içinde bulunan baklagillere denir

Kuru Baklagiller

Baklagiller ailesinin bir alt grubu olup sadece kurutulmuş tohumları kapsar.

3Kökeni çok eskiye dayanıyor

Kuru baklagiller

yüzyıllar boyunca insan beslenmesinin önemli bir parçası olmuşturlardır.

Fasulye, nohut ve mercimeğin

tarımsal üretimi MÖ. 7000-8000 yıllarına dayanır.

4Uzun raf ömrüne sahip çok amaçlı içerik

Kuru Baklagiller

besin değerlerini kaybetmeden aylarca saklanabilirler ve hasatlar arasında gıda bulma imkanını artırırlar.

    Pek Çok ulusal ve bölgesel mutfakta önemli bir içerik

  • Fırında pişirilmiş kuru fasulye
  • Daal(Pakistan mercimek yemeği)
  • Chili yemeği (kırmızı fasulyeden yapılan Meksika yemeği)
  • Falafel (nohuttan yapılan köfte yemeği)
5Biyoçeşitlilik yaşam ağının bir parçası

Birlikte ekim;

Kuru baklagillerle birlikte ekim tarla biyoçeşitliliğini artırır; Hayvanlar ve böcekler için daha çeşitli bir tabiat oluşturur.

6Sürdürülebilir tarım ve toprak korumasını güçlendirir



N2 Baklagillerin nitrojen bağlama özellikleri toprak verimini artırabilir ve bu sayede tarım arazisinin verimliliği artar ve uzar.

7Yüksek su verimliliği

Diğer Protein kaynaklarına kıyasla kuru baklagiller in su verimliliği

1 kg Baklagil

(kırık bezelye veya mercimek)

50 Litre

1 kg Tavuk eti

4325 Litre

1 kg Koyun eti

5520 Litre

1 kg Sığır eti

13000 Litre

8İklim değişikliğine karşı beklenmedik dost

Kuru baklagiller geniş bir genetik çeşitliliğine sahiptir ve bu sayede iklime dayanıklı türler seçilebilir.

Daha küçük karbon ayak izi bırakan kuru baklagiller sera gazı emisyonlarını dolaylı olarak azaltır.

9Ekonomik olarak erişilebilir ve çok amaçlı

Baklagil tarımı yapan çiftçiler hasatlarını yeme ve/veya satma seçeneğine sahiptirler.

Çok zayıf topraklarda ve yarı kurak alanlarda üretilebilir.

Baklagil üretiminde arta kalanlar hayvan yemi olarak kullanılabilir.

10Güçlü bir süper gıda
Sıfır Kolesterol

Fe Yüksek Zn

Demir ve Çinko içeriği

besin olarak zengin

Glutensiz
Mineral ve B-vitaminleri açısından zengin
Protein kaynağı
Düşük glisemik endeks
Düşük yağ içeriği
Diyet lifi kaynağı
Bakliyatın Faydaları
Sürdürülebilir Tarım
Glutensiz
Düşük Glisemik İndeks
Sıfır Kolestrol
Protein Kaynağı
Düşük Yağ
Toprağın Verimini Artırır
Düşük Su Tüketimi
Prebiyotik Etki
Zengin Besin Kaynağı
B-Vitaminleri
Diyet Lifi Kaynağı