Kırmızı Mercimek

Kırmızı mercimek üretiminin büyük bir bölümü Güneydoğu Anadolu da yapılmaktadır. Gaziantep, Şanlıurfa, Nusaybin, Diyarbakır ve Mardin'de yetiştirilmektedir. Kabuklu halde toplanan kırmızı mercimek işlenerek kabukları soyulur ve ayçiçek yağı ile cilalanır. Mercimek satın alırken içerisinde beyaz, hastalıklı, delikli, hasarlı tanelerin olmaması gerekmektedir. Mercimek taneleri sağlam, bütün, iyi kurutulmuş ve rutubeti en fazla %12 olmalıdır.


Besin Değeri
Enerji 336 kcal
Karbonhidrat 57.4 gr
Protein 23.7 gr
Yağ 1.3 gr
Kalsiyum 68 mg
Demir 7 mg
A Vitamini 100 I.U.
B1 Vitamini 0.46 mg
B2 Vitamini 0.3 mg
Niasin 2 mg
C Vitamini 4 mg
Diyetik Lif 3.23 mg
Yayla Mutfak Kırmızı Mercimek

Kırmızı Mercimek

Bir tencereye mercimeği yıkayıp içine patatesi soyup doğruyoruz. Kuru soğanı piyazlık doğruyoruz. Suyunu koyup malzemeler pişene kadar pişiriyoruz. Mercimeği blendırdan veya süzgeçten geçiriyoruz. Diğer tarafta tencereye yağ koyup eriyince üzerine unu ilave ediyoruz. Un kokusu gidene kadar kavuruyoruz. Salçayı ilave edip bir iki karıştırıp blendırda çektiğimiz mercimeğin üzerine koyuyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz. 5-10 dakika daha pişirip servis yapıyoruz.